Hibrid autó kell a cégnek – de milyen?

Hibrid autó kell a cégnek – de milyen?

Régóta gondolkozik már egy hibrid autón a cégének, de eddig még nem tudott választani?

Ez teljesen érthető, hiszen nincs olyan, hogy „a” hibrid autó: többféle változat is létezik, és bizony nem mindig egyszerű megállapítani, hogy melyik a legmegfelelőbb egy adott vállalkozás számára.

Vizsgáljuk meg közelebbről a három hibrid típust (a mild, a full és a plug-in hibrideket), és hasonlítsuk össze őket olyan szempontok alapján, amik egy vállalkozás, de akár egy magánszemély szempontjából is sokat számítanak.

Mild hibrid: ha az ár a lényeg

Sokan a magas vételárak miatt tartják magukat távol az alternatív meghajtású járművektől, és nem is lehet tagadni: a hibrid autók többsége valóban drága.

De nem mindegyik!

A mild hibrid épp az a kategória, ami nem jelent olyan komoly kiadást, ugyanis ebben csak egy kisebb villanymotor van, ami „besegít” a hagyományosnak, de nem képes önmagában megmozdítani az autót.

Olcsó, hatékonyan csökkenti a fogyasztást, segít a gyors beindításban, gyorsulásban, jobb vezetési élményt kínál – viszont teljesen tiszta meghajtást nem.

Ez még csak egy amolyan belépő a hibrid autók világába: a valódi varázslat már a komolyabb modellekben jelenik meg.

Full hibrid: alacsonyabb üzemanyag fogyasztás, tisztább közlekedés

Full hibrid: alacsonyabb üzemanyag fogyasztás, tisztább közlekedés

Vannak cégek, akik azért nem mernek hibridre váltani, mert tartanak tőle, hogy a kollégák nem örülnének a váltásnak: nekik tökéletes lehet egy full hibrid autó, ami szinte tökéletesen tudja hozni ugyanazt az élményt, mint egy benzines – már ami a tankolást illeti.

Az ebben lévő elektromotor már képes arra, hogy önállóan is meg tudja hajtani az autót, az ehhez szükséges áramot pedig a fékezéskor termeli meg, és tárolja akkumulátorában.

Előnye, hogy nincs szükség külső töltésre, hátránya viszont, hogy tisztán elektromos módban csak néhány (kb. 3-6) kilométert tud megtenni.

Viszont ez is ideális lehet, ha csak városon belül közlekedünk!

Nyüzsgő nagyvárosokban a full hibridek tökéletesek, még akkor is, ha egyébként a hatótávolságuk nem nagy.

Miért?

Mert a sűrű forgalom, a sok dugó és jelzőlámpa miatt bőven van szükség lassításra, fékezésre, ami minden alkalommal tölti az akkumulátort.

Ráadásul városon belül nem is szoktak egyszerre óriási távokat megtenni általában, úgyhogy nyugodtan lehet a tisztán elektromos meghajtásra hagyatkozni – ha pedig mégsem lenne elég, még mindig tudjuk használni a belsőégésű motort is.

Plug-in hibrid: ha hosszabb távra is kell az autó

Plug-in hibrid: ha hosszabb távra is kell az autó

A legjobb hatótávolsággal, és így egyben a legmagasabb árral is a plug-in hibridek rendelkeznek a három típus közül.

Nevük arra utal, hogy nagyobb akkumulátoraikat külsőleg is lehet tölteni, amik mellett akár 50 km-es távolságokat is meg tudunk tenni velük.

Ez pedig a kutatások alapján bőven elég, ugyanis a legtöbb céges autó, ami városon belül működik, nemigen tesz meg ennél többet egy nap alatt, tehát lehet, hogy néha egyáltalán nem kell majd benzint fogyasztani.

Mikor éri meg a plug-in hibrid a cégnek?

Egyértelműen akkor, ha alapvetően városon belül mozgunk, de néha azért szükség van hosszabb utakra is az országon belül (akár céges útról beszélünk, akár nyaralásról).

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a városhatáron belül az elektromos meghajtást fogjuk használni, míg az autópályán már a benzint fogyasztjuk.

Fontos viszont, hogy ne hagyjuk lemerülve az akkumulátort hosszú ideig, mert

  • egyrészt, így nem használjuk ki a full-hibridben rejlő lehetőségeket, tehát kevésbé térül meg az ára,
  • másrészt pedig magasabb lesz a károsanyag-kibocsátásunk is, mintha egy hagyományos autóval mentünk volna.

6 kérdés, ami alapján el tudja dönteni, milyen hibridre van szüksége

6 kérdés, ami alapján el tudja dönteni, milyen hibridre van szüksége

Foglaljuk össze a lényeget nagyon röviden a különböző hibrid fajták előnyeivel kapcsolatban.

  1. Csak városon belül, rövidebb távokra használná? (Ha igen, akkor a full hibrid a nyerő.)
  2. Szükség esetén hosszabb utakra is menne vele? (Ha igen, akkor a plug-in változatot érdemes választani.)
  3. Van a közelben töltőállomás, vagy lehet céges töltőt kiépíteni? (Ha igen, az egy újabb plusz érv a plug-in hibrid mellett.)
  4. A lehető legolcsóbbat szeretné? (Ha igen, akkor a mild hibriddel jár a legjobban.)
  5. Olyan kocsit szeretne, aminek a kezelése a lehető legjobban „hasonlít” egy hagyományos autóra? (Ebben a mild és a full hibrid egyaránt megfelelő.)
  6. A lehető legtöbb üzemanyagot akarja megspórolni? (Akkor Önnek a plug-in hibrid fog a legjobban működni.)

Mi a helyzet, ha tisztán elektromos autót akarunk?

Értelemszerűen a plug-in hibridet már csak egy lépés választja el a tisztán elektromos autótól – de miért nem teszik meg mégsem sokan ezt a bizonyos lépést?

Egyrészt az ár az oka ennek, másrészt pedig a tény, hogy a hazai töltőhálózat még mindig nem túl széles, és emiatt sokkal kiszolgáltatottabbnak érezheti magát valaki egy ilyen autóban.

Igaz, hogy a tisztán elektromos autó sem csak konnektorba dugva töltődik, hanem itt is képben van a fékezés közben generált energia, de azért még mindig sokkal „biztonságosabbnak” tartják sokan azt, hogy ha elfogy az áram, akkor simán átállhatnak a belsőégésű meghajtásra.

Ami viszont nagy előnye az elektromos autóknak, hogy

  • egyértelműen ez a legtisztább változat,
  • illetve kevesebb a forgó és kopó alkatrész, ami miatt a meghibásodások is ritkábbak.

Új céges autót szeretne? Tartós bérleten keresztül egyszerűen beszerezheti!

Új céges autót szeretne? Tartós bérleten keresztül egyszerűen beszerezheti!

Ha szeretne hibrid vagy elektromos cégautóhoz jutni úgy, hogy az ne jelentsen túl nagy anyagi megterhelést, ráadásul még extra szolgáltatások is járjanak mellé, akkor a tartós bérlet (operatív lízing) a tökéletes megoldás Önnek.

Sőt, ha esetleg az tartotta volna esetleg vissza eddig az alternatív meghajtású autóktól, hogy bizonytalan a maradványértéküket illetően, akkor megnyugodhat: ezzel a kérdéssel mi foglalkozunk majd Ön helyett.

Keressen minket bizalommal, ha kedvező áron szeretne cégautóhoz jutni!

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.