Vigyázzunk a horvát utakon! (Évek múlva is megtalálhatnak minket bírságok)

Vigyázzunk a horvát utakon!

Akár céges autóval, akár sajáttal megy külföldre, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy minden szabályt betartson, mert a büntetések mindenképp utolérik – csak lehet, hogy pár évet várni kell rájuk.

Az utóbbi időben több olyan hírt lehetett hallani, hogy 1-2, de akár 6-7 évvel ezelőtti bírságokat vasalnak be a külföldi hatóságok, amik ráadásul jó nagyra duzzadnak az idő elteltével (a különböző adminisztrációs költségeknek köszönhetően).

De hogyan lehetséges ez, amikor nálunk 5 év az elévülési idő?

Nézzük meg, mikre kell figyelni a külföldön kiszabott büntetésekkel kapcsolatban!

Kezdjük a horvát parkolási bírságokkal!

A horvát tengerparton eltöltött csodás nyaralás, vagy egy nagy családi kirándulás Zágrábban biztos évekre szóló emlékeket hagyott – sokakban azonban egy horvát ügyvédi iroda által feladott levél is segít felidézni ezeket a szép napokat.

Horvátország ugyanis megelégelte a rengeteg turista által elkerült parkolási díjakat, (amik miatt pl. 2012-ben 566.000 eurót „veszített” Zágráb városa) és elkezdte behajtani az adósságokat.

Nem kis összegekről beszélünk, hiszen a bírsághoz még hozzátartozik többek között az autótulajdonos kiderítésével járó költség, valamint a hivatalos levél magyarra fordításának díja is.

Több, mint öt éve voltam Horvátországban. Nem évült még ez el?

Több, mint öt éve voltam Horvátországban. Nem évült még ez el?

A múltbéli parkolási bírságok felbukkanása főleg azoknak lehet meglepő, akik tisztában vannak az aktuális jogszabályokkal, ami szerint Magyarországon az ilyen ügyek 5 éven belül elévülnek.

Sőt, még Horvátországban is hasonló törvények vannak.

Akkor milyen alapon találják meg a parkolási társaságok akár 6-7 évvel később is az embert?

Nagyon egyszerű a trükk a történetben: a horvátoknál nem a bírság kiszabásától számítják az öt évet, hanem onnan, hogy kiderítették, kinek is kell egészen pontosan fizetnie.

Ez viszont bármeddig eltarthat, tehát ha évekig ülnek az ügyön, és csak utána kezdenek el nyomozni a rendszám alapján, akkor az óra is később kezd csak el ketyegni.

Van még pár dolog, amit másképp szoktunk meg itthon

Más ország, más szabályok: amíg nálunk 60 napos határidő van a fizetési felszólítás megérkezésére, addig Horvátországban semmi ilyesmi nincs, sőt, semmilyen értesítést ne várjunk tőlük még levélben (a fizetős zóna táblája, és a kocsira tett mikuláscsomag pont elég kommunikáció az ő részükről).

Hasonló módon, míg nálunk egy éven belül el kell indulnia a büntetés végrehajtási folyamatnak, addig a horvát hatóságok kezét semmilyen ehhez hasonló határidő nem köti meg.

Abban tehát semmiképp se bízzunk, hogy az idő megoldja a problémát: nekünk kell nagyon odafigyelnünk, ha nem akarunk több száz eurót befizetni.

Vettem parkolójegyet, mégis itt a büntetés – mit tegyek?

Vettem parkolójegyet, mégis itt a büntetés – mit tegyek?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy utólag már nem sok lehetőség van: a horvát hatóságok bizonyítékként mellékelt, de nagyon rossz minőségű fotóira hivatkozva sem nagyon lehet sikeresen fellebbezni, és az egyetlen lehetőség, ha valahogy bizonyítani tudjuk az igazunkat.

Biztos van olyan, aki 10 évre is elteszi a régi parkoló céduláit, de még az ő esetükben is fennáll a veszélye annak, hogy azok teljesen olvashatatlanná válnak.

A legnagyobb biztonságban az érezheti magát, aki a strandolós és városnézős fotók mellé a parkolócetlikről is készít néhány képet, amiket aztán meg is őriz az utókornak.

Ennek birtokában már sokkal könnyebben tudjuk bizonyítani az igazunkat – nélküle viszont elég nehéz a helyzetünk, és a legrosszabb esetben nemhogy eredménytelen lesz a fellebbezésünk, de még a perköltségeket is a nyakunkba varrják.

Amire még vigyázni kell a horvát utakon

Amire még vigyázni kell a horvát utakon

A turisták által közkedvelt országokban természetesen számítani kell rá, hogy nem csak a városok parkolóit, de az utakat is szigorúan figyelik.

Városon belül a megengedett sebességhatárt maximum 10%-kal léphetjük át, városon kívül pedig legfeljebb 10 km/h-val.

Az utóbbi években felszerelt, modern sebességmérő eszközök nem csak a gyorshajtókat szúrják ki, hanem a tilosban áthajtást, és a követési távolság be nem tartását is.

Egy tilos áthajtás akár 250 eurós bírságot is jelenthet, egy szabálytalan előzés 90 eurót, de a kézben tartott mobiltelefon miatt is fizethetünk 65 eurót.

A helyszíni bírságot nem kötelező ott helyben fizetni, 8 napon belül ezt még elintézhetjük.

És ha már horvát utak, akkor említsük meg még gyorsan az autópálya díjakat, amik nem a legegyszerűbbek, hiszen még mindig fizetőkapus rendszerrel működnek, és ráadásul nem is ugyanaz a társaság kezeli az összes útszakaszt, tehát az árak is jelentősen eltérhetnek.

Céges autónál legyenek meg a papírok!

Céges autónál legyenek meg a papírok!

Ahogy arról már többször is beszéltünk korábban, tartós bérletbe vett autó esetén az autó tulajdonosa a bérbe adó marad, a cég csupán annak a használója – ennek értelmében a különböző büntetésekkel kapcsolatos levelek is hozzá érkeznek.

A horvát jogszabályok szerint mindig az autó tulajdonosa fizet, tehát ha a bérlő lenne az üzembentartó (ami amúgy sincs így), akkor is a flottakezelő cég lenne a felelős.

Persze ezt utána a bérbe adó rendezni fogja azzal, aki a bírságot valójában okozta, de fontos tudni, hogy a hatóságok ezzel a felével nem törődnek az ügynek.

Emellett céges autónál arra is figyelni kell, hogy legyen nálunk többnyelvű meghatalmazás is a kocsi használatával kapcsolatban, mert a közúti ellenőrzések során ezt is szeretik elkérni a határon túl.

Tartsuk be a szabályokat, és máris nem lesz gond

Akár nyaralásról, akár céges útról van szó, ne kalandozzunk el, és nagyon figyeljünk oda a vezetésnél a szabályok betartására, és azt is nézzük, hogy hova parkolunk!

Ha pedig mégis megtörténne a baj, érdemes minél hamarabb elintézni a bírságok befizetését, mert ha évekig ülünk rajta, akkor könnyen lehet, hogy az adminisztrációs költségek miatt sokkal nagyobbra fog duzzadni a fizetendő összeg.

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.