Ritka, presztízsautó a cégnek? Nem biztos, hogy a legjobb választás…

Ritka, presztízsautó a cégnek? Nem biztos, hogy a legjobb választás…

Amikor egy vállalat eldönti, hogy céges flottát állít össze, számos tényezőt kell figyelembe vennie a választás során.

Sok különböző célja lehet egy céges autónak, és kifejezetten sok cégvezető szerint ezek közül az egyik legfontosabb, hogy presztízst kölcsönözzön a vállalatnak.

Egy elegáns, különleges, egyedi cégautó reprezentálja a vállalat sikerét, pozícióját, illetve elismerést válthat ki a környezetéből.

Kérdés viszont, hogy biztosan meg tudja engedni magának minden cég, hogy a gyakorlati, praktikus előnyök helyett ilyen autót válasszon?

És ha igen: vajon tényleg megéri rövid- és hosszútávon?

Egyre többen ismerik fel, hogy a népszerű, tömegesen gyártott, és emiatt kevésbé „különleges” modellek hosszú távon sokkal előnyösebbek lehetnek a vállalat számára.

Nézzük is meg, hogy miért!

1. A népszerűbb autók olcsóbbak

Az egyik legnyilvánvalóbb előny, amit a népszerű autók kínálnak, az alacsonyabb beszerzési ár.

A gyártók nagyobb mennyiségben állítják elő ezeket a modelleket, így a gyártási költségek ezekben az esetekben kisebbek, mint egy egyedibb, ritkább autó esetében.

Emellett a nagy kereslet és a verseny a gyártók között gyakran árcsökkentő promóciókhoz és kedvezményekhez vezet, amelyeket a vállalatok kihasználhatnak.

De, ami még fontosabb: gyakori, hogy a flottakezelő cégek jelentős kedvezményeket tudnak elérni a nagy mennyiségű vásárlás révén, és a népszerű modellek esetében ez a kedvezmény még magasabb lehet, mivel a kereskedők és a gyártók is érdekeltek abban, hogy biztosítsák modelljeik piaci dominanciáját.

(Plusz egy előny: könnyebb elérhetőség)

(Plusz egy előny: könnyebb elérhetőség)

Ezt a pontot csak zárójelben tesszük ide, ugyanis, bár az előzőhöz szorosan kapcsolódik, inkább csak egyedi körülmények között mutatkozik meg.

A koronavírust követő válságos időszak alatt rengetegen tapasztalták meg a saját bőrükön a vállalati és magánszektorban is, milyen érzés, amikor hónapokat, sőt, akár teljes éveket kell várni egy megrendelt autóra.

Mivel a gyártás és a beszállítás akadozott (sőt, hosszabb-rövidebb időre sokszor le is állt), sokaknak idegőrlően sokat kellett várnia, ráadásul, amikor megérkezett a jármű, nem is teljesen azzal a felszereltséggel kapták meg, mint amivel kérték – bizonyos extrákat csak később tudtak pótolni.

A népszerű autók esetén, melyekből többet gyártanak és nagyobb készletet tartanak fent a különböző márkák, messze rövidebb lehet a várakozási idő akár az ilyen esetekben is.

2. Kevesebb fejfájás a szervizeltetés, javítás miatt

Kevesebb fejfájás a szervizeltetés, javítás miatt

A népszerű autók másik fontos előnye, hogy szervizeltetésük egyszerűbb és gyakran olcsóbb, mint a ritkább modelleké.

Mivel ezek a járművek széles körben elterjedtek, a márkaszervizek és a független autószerelő műhelyek egyaránt jól ismerik őket, így a karbantartási és javítási munkálatok gyorsabban és hatékonyabban végezhetők el.

Ezen felül, a népszerű autókhoz könnyebben és olcsóbban hozzáférhetők az alkatrészek, mivel a nagy kereslet miatt a gyártók nagyobb mennyiségben állítják elő őket.

Ez nemcsak az alacsonyabb költségekben, hanem a járművek rövidebb állásidejében is megmutatkozik, ami kulcsfontosságú lehet egy vállalati flotta esetében.

A ritkább autóknál könnyen előfordulhat, hogy a cserélendő alkatrész nemhogy a műhelyben, de az országban, sőt, a kontinensen sem elérhető, hanem például Ázsiából kell megrendelni, ahonnan ki tudja, mikor érkezik meg.

3. Magas maradványérték – alacsonyabb bérleti díjak

A népszerű autók gyakran jobban tartják meg az értéküket, mint a ritkább vagy különlegesebb modellek.

Ez különösen fontos lehet azoknak a vállalatoknak, amelyek finanszírozási vagy lízingkonstrukciókat használnak a flottájuk felépítéséhez, mivel a magasabb maradványérték csökkentheti a havi törlesztőrészleteket és a teljes finanszírozási költséget.

Emellett persze lehet, hogy egy ritkább modell többet ér, de egy flottakezelő cég nem csak az eladási árat veszi figyelembe: neki azzal is kalkulálnia kell, hogy az adott autót mennyi idő alatt tudja értékesíteni a használtautó piacon.

Fontos: ne csak azt nézzük, hogy egy autó mennyire népszerű vagy ritka!

Fontos: ne csak azt nézzük, hogy egy autó mennyire népszerű vagy ritka!

Az előző pontokban felsoroltunk néhány elég egyértelmű érvet, de nem szeretnénk, ha valaki kizárólag ezekre alapozva hozna döntést.

A legszerencsésebb, ha a céges autóvásárlásnál nem a külsőségeket, hanem az igényeket vesszük figyelembe elsősorban: azt, hogy pontosan mire kell a jármű, mire fogjuk használni, milyen téren jelent majd hasznot.

Két egyéb szempont, amit például érdemes átgondolni:

  • Az egyik nagy kérdés a méret: a csomag- és az utastér szükséges nagyságát egyaránt befolyásolja, hogy pontosan milyen típusú munkavégzésre használjuk az autót. Sok szerszámnak/terméknek/csomagnak kell elférnie hátul? Egy ember jár majd csak vele, vagy többen is? Ezeket mindenképp érdemes tisztázni a döntés előtt, hiszen nem mindegy, hogy egy SUV, vagy akár limuzin vagy kombi mellett döntünk.
  • A második a meghajtás: a szakértők évi 15-20.000 megtett kilométer fölött továbbra is a dízelt javasolják, alatta viszont jók lehetnek a benzinesek is. De akkor még nem is beszéltünk az alternatív megoldásokról, az elektromos és hibrid autókról, amik szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek esetében azt is mérlegelni kell, hogy a töltés megoldható-e akár otthon, vagy a cég telephelyén, illetve annak közelében.

Minden cégnek segítünk megtalálni a legmegfelelőbb cégautót!

Minden cégnek segítünk megtalálni a legmegfelelőbb cégautót!

Bár a ritka és különleges autók vonzóak lehetnek bizonyos szempontból, a piacon elterjedtebb modellek választása számos előnnyel jár a vállalati flották számára.

Az alacsonyabb beszerzési ár, a könnyebb szervizeltetés és a magasabb maradványérték mind hozzájárulnak a flottaüzemeltetés költséghatékonyságának javításához.

Ezek a tényezők mind fontos szerepet játszanak abban, hogy a vállalatok hosszú távon fenntarthatóan és gazdaságosan üzemeltethessék flottáikat, miközben biztosítják a munkatársak mobilitását és a vállalati tevékenységek zavartalan működését.

Azonban ezek mellett természetesen abban is tudunk segíteni, hogy egy vállalat ritkább, különlegesebb „presztízsautóhoz” jusson, kedvező feltételek mellett – amennyiben ilyen tervei lennének, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.