Munkaerő megtartás (és bevonzás) céges autóval

Munkaerő megtartás (és bevonzás) céges autóval

A jelenlegi helyzetben egyre több cégnek jelent problémát a kollégák megtartása.

Nyilvánvaló, hogy a béreket nem lehet a végtelenségig emelni, de még ha így is lenne, a tapasztalat azt mutatja, hogy önmagában a fizetés nem jelent akkora ösztönző erőt, mint mondjuk néhány évvel ezelőtt.

Egyértelműen látható, hogy a munkavállalók sokkal motiválóbbnak találják a kézzel foghatóbb, akár szimbolikus értékekkel is bíró juttatásokat.

Ilyen például a céges autó is – de mit vegyen figyelembe egy vállalkozás, amikor ilyet választ?

Mit jelent a céges autó?

Alapvetően három kategóriába oszthatjuk a céges autókat, ha a munkaerőre gyakorolt hatásukat nézzük.

  • Presztízs autók magas, vezető beosztású kollégák számára.
  • Magáncélra is használható, de elsősorban a munkavégzést szolgáló járművek.
  • Kulcsos autó vagy pool car, amit bármelyik munkavállaló használhat.

Számos szempont határozhatja meg, hogy a mi cégünknek ezek közül melyikre van szüksége: ezeken fogunk most végigmenni.

Mi a cég célja az autóval?

Mi a cég célja az autóval?

Kutatások is készültek már azzal kapcsolatban, hogy a magasabb beosztásban lévő alkalmazottak számára a cégautó szinte már alapkövetelmény: például az ügyvezetők több mint 90%-a kap céges autót a fizetése mellé, de a vezetőknek is legalább a fele várja ezt el.

Amennyiben ezeknek az igényeknek akarunk megfelelni, akkor értelemszerűen presztízs autókra van szükségünk.

Amennyiben viszont a cég maga is „használni” akarja az autót, akkor mindenképp a munkavégzés jellegét kell figyelembe venni: nagyobb csomagtérű, több férőhelyes, komolyabb teljesítményű autókat is felajánlhatunk magánhasználatra, hogy ezzel jutalmazzuk a kollégákat.

A kulcsos autók ebből a szempontból hátrányban vannak, hiszen azokat nem kapják meg a munkavállalók, bár bevett szokás, hogy 1-1 alkalomra „kölcsönkérhetik” a cégtől (például egy költözés alkalmával).

Mik a kollégák igényei?

Az autó kiválasztásába érdemes bevonni a kollégákat is, akik majd használni fogják.

És itt most nem csak az adott márkára és modellre kell gondolni, de az egyéb tulajdonságokra is: manuális vagy automata váltós, benzines, dízeles, elektromos vagy hibrid, stb.

Elsőre talán furcsának tűnhet ekkora beleszólást engedni ebbe a kérdésbe például egy olyan autó esetén, ami kizárólag munkacélokat fog szolgálni, viszont határozottan előnyös lépés ez HR szempontból.

Egyrészt ugyanis a munkavállalók megbecsülve érzik magukat attól, hogy figyelembe veszik az ő igényeiket is, másrészt pedig jobban is kötődnek az adott autóhoz, tehát jobban vigyáznak rá.

Milyen adminisztrációs feladatokkal jár ez a cégnek?

Milyen adminisztrációs feladatokkal jár ez a cégnek?

Szinte minden esetben megkerülhetetlen kérdés a papírmunka.

A céges autók használata kapcsán mindenképp érdemes létrehozni egy belsős céges szabályzatot, hogy a munkavállalók is tisztában legyenek a lehetőségeikkel és kötelességeikkel ebben a kérdésben.

Különösen igaz ez egy kulcsos autó esetén, amit több kolléga is igénybe vehet (és aminél így a felelősségérzet is olykor megoszlik).

Másik fontos tényező még a vállalati policy: ha egy kolléga kap egy céges autót, akkor a többinek is jár?

Mi történik, ha valaki nem akar élni ezzel a lehetőséggel?

Tudjuk valami mással is kompenzálni?

Hogyan kell kezelni az autóval kapcsolatos egyéb szolgáltatásokat, kiadásokat?

Kinek és hogyan kell intéznie

  • a rendszeres szervizeket,
  • a gumiabroncsok cseréjét,
  • a biztosításokat,
  • a különféle egyéb, plusz költségeket?

És akkor eddig még csak az alapvető kérdésekről beszéltünk – de mi a helyzet egy baleset vagy koccanás, esetleg egy átlagosnál magasabb üzemanyag fogyasztás esetén?

Rengeteg papírmunka és kiszámolnivaló járhat egy céges autóval – szerencsére ezzel kapcsolatban kérhetünk segítséget is.

Egy megbízható flottakezelő leegyszerűsíti a cégautóval kapcsolatos feladatokat

Egy megbízható flottakezelő leegyszerűsíti a cégautóval kapcsolatos feladatokat

Flottakezelői szolgáltatásunk legfontosabb célja, hogy az ügyfeleinknek szinte csak a vezetéssel kelljen foglalkoznia a gépjárművük kapcsán – minden mást pedig mi intézünk.

Ez értendő az autó kedvezményes beszerzésétől kezdve (tartós bérleten keresztül) a különféle szervizek lebonyolításán és a biztosítások kezelésén át az adófizetési kötelezettségek átvállalásáig mindenre.

Mivel lehet még megtartani a munkaerőt?

Természetesen a céges autó csak egy megoldás arra, hogy új jelentkezőket csábítsunk a vállalkozásunkhoz, vagy a meglévő kollégákat jutalmazzuk.

Amik még gyakran előkerülnek:

  • cafeteria: a SZÉP-kártyától elkezdve a bölcsődei, napközi díjak elszámolásáig minden belefér ebbe a kategóriába, és sok esetben már alapelvárás a munkakeresők részéről;
  • home office: főleg olyan munkakörökben, amikről a COVID alatt kiderült, hogy otthonról is el lehet végezni (ráadásul ezzel a céges rezsit is csökkenteni tudjuk);
  • 4 napos munkahét: kísérleti jelleggel már itthon is megjelent, és a teljesítményre nem gyakorolt negatív hatást, bár kérdés, hogy hány vállalkozás engedheti meg magának;
  • megfelelő irodai felszereltség: ingyen kávé/tea, relax szobák, pihenősarkok kialakítása vonzóvá teszi a munkahelyeket, főleg a fiatalabb generációk számára.

Ha ennyi lehetőség van, miért mégis a cégautó a legnépszerűbb?

Ha ennyi lehetőség van, miért mégis a cégautó a legnépszerűbb?

Nagyon egyszerű: ennek van az egyik legkomolyabb hatása, ráadásul a cégnek is előnyös.

  • Nekünk is jó, ha a munkavállaló gyorsabban jár munkába és hatékonyabban tudja ellátni feladatait.
  • Egy presztízs autó nemcsak a sofőrről, de a cégről is jó képet sugároz.
  • Sok család számára hatalmas előnyt jelent plusz egy autó a háztartásban, ezért jobban meg is becsülik ezt a juttatást.
  • Még az alkalmanként kölcsönvett céges autó is olyan lehetőség, ami a maradás felé billentheti a mérleget egy kolléga esetén, aki ajánlatot kapott egy másik cégtől.

Ez persze csak néhány példa, de a lényeg már érthető ennyiből is: amennyiben Ön is szeretné megtartani a megbízható munkaerőt vállalkozásánál, keressen minket bizalommal, mi pedig segítünk beszerezni a céges autót a legjobb konstrukciók mellett!

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.