Levonható a munkavállaló béréből a céges autóval kapcsolatos bírságok, extra költségek összege?

Levonhatók munkabérből a céges autók extra költségei?

Parkolási bírságok?

Büntetés az elmaradt autópályadíj miatt?

Üzemanyag túlfogyasztás?

Rövidtávon talán még nem olyan feltűnőek, de hosszú távon ezek igen komoly plusz kiadásokat jelentenek egy cég számára, főleg úgy, hogy ezek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek is lehetnének.

Amennyiben a munkavállaló figyelmetlenségéből származnak, sokak számára egyértelmű, hogy az ő munkabéréből vonják le a bírságoknak és egyéb költségeknek megfelelő összeget – kérdés viszont, hogy mennyire jogszerű az ilyen eljárás.

Nézzük meg, pontosan milyen lehetőségek érhetőek el ilyen esetekben a munkáltató számára!

Alapszabály: csak akkor lehet a fizetésből levonni, ha abba a munkavállaló is beleegyezik

A jelenleg hatályos törvények szerint mindenképp szükség van egy hozzájárulásra az alkalmazott részéről is, ha a munkabéréből „pótolnánk” a különféle bírságok, pótdíjak és egyéb előre nem tervezett kiadások miatt kiesett összeget.

Érdemes arra figyelni, hogy ez ne csak egy szóban történő beleegyezés legyen, hanem lehetőleg egy egyértelmű, írásos dokumentum készüljön erről.

Ezen a ponton meg kell azonban jegyezni, hogy a bírósági gyakorlat szerint a munkaszerződés önmagában még nem felel meg ennek, akkor sem, ha egyébként ez tartalmaz erre (pl. üzemanyag túlfogyasztásra) vonatkozó szakaszt – ennél egyértelműbb hozzájárulásra van szükség.

A lényeg tehát, hogy önhatalmúlag nem vonhatunk le semmit a munkavállalónk béréből, az ő megkérdezése nélkül.

Kivéve, ha…

Kivéve, ha…

Ahogy mindig, most is vannak kivételek: a munkáltatónak joga van hozzájárulás nélkül is levonni a munkavállaló béréből, ha

  • jogszabály (mint például a személyi jövedelemadó esetén),
  • vagy végrehajtható bírósági, hatósági határozat biztosítja ennek alapját,
  • emellett pedig az általunk nyújtott előleg összegét is levonhatjuk.

Mekkora összeget lehet levonni?

Az, hogy a munkavállaló hozzájárulását adta, még nem jelenti, hogy bármekkora összeget levonhatunk a fizetéséből.

A végrehajtási törvény kimondja, a havi munkabérnek az a része mentes minden levonás alól, ami a legalacsonyabb öregségi nyugdíjnak megfelel: ez az úgynevezett levonásmentes munkabérrész, ami 2022-ben 28.500 forint.

Magyarán tehát legalább ennyit érintetlenül kel hagyni a munkavállaló béréből még a legrosszabb esetben is.

De ezen kívül még többféle megkötés is létezik, függően attól, hogy a kár a munkavállaló saját hibájából, figyelmetlenségéből keletkezett-e, valamint hogy pontosan milyen munkaviszonyról is beszélünk: éppen ezért ennek alaposan utána kell járni, mielőtt intézkedünk.

Egy másik lehetőség: a munkavállalói biztosíték

Egy másik lehetőség: a munkavállalói biztosíték

Megoldás lehet az ilyen helyzetek elkerülésére, ha a munkavállaló biztosít egy bizonyos összeget, amelyből a munkája során (saját hibájából) keletkezett kiadások fedezhetők.

A munkavállalói biztosítékhoz természetesen szintén szükség van egy írásbeli megállapodásra is, az összege pedig nem lehet több az egyhavi alapbérnél.

Ilyen megegyezés viszont csak olyan munkakörök esetén jöhet szóba, amely pénz vagy egyéb érték átvételével, átadásával, esetleg kifizetés teljesítésével jár együtt.

A Munka Törvénykönyve arra is kitér, hogy a biztosíték nem lehet feltétele a munkaviszony létesítésének, illetve fenntartásának – tehát csak azért nem utasíthatunk vissza egy jelentkezőt, vagy bocsáthatunk el egy alkalmazottat, mert nem hajlandó ezt vállalni.

A harmadik lehetőség: fizetési felszólítás

Tegyük fel, hogy egy cég nem rendelkezik sem a munkavállaló hozzájárulásával a levonást illetően, és munkavállalói biztosíték sem jöhet szóba – milyen lehetősége van ebben az esetben?

A megoldás a munkáltatói fizetési felszólítás.

Ennek lényege, hogy a munkáltató olyan tartozás megfizetését követelheti vissza, ami

  • valamilyen kár kapcsán keletkezett;
  • esetleg jogalap nélkül kifizetett munkabérből,
  • vagy egyéb, a munkaviszonyhoz kapcsolódó tartozásból.

A fizetési felszólítást mindenképp írásban kell átnyújtani (pl. tértivevényes levél formájában), és tartalmaznia kell

  • a pontos összeget,
  • az indoklást,
  • a teljesítési határidőt

 valamint a jogorvoslati lehetőségekről is tájékoztatást kell adnia.

A munkáltatói fizetési felszólítás előnyei és hátrányai

A munkáltatói fizetési felszólítás előnyei és hátrányai

A legfontosabb előny ebben az esetben, hogy miután a fizetési felszólítást a munkavállaló kézhez kapja, onnantól kezdve a következő lépést már neki kell megtennie (vagyis fizet vagy jogorvoslatot kér), nem pedig a munkáltatónak kell különböző eljárásokat indítani.

Azt viszont fontos tudni, hogy a munkavállalónak összesen 30 napja van a bírósághoz fordulni, különben a bíróság végrehajtási záradékkal látja el a fizetési felszólítást, és az végrehajtható okirattá válik – onnantól kezdve pedig levonható a munkabérből az adott összeg.

Amennyiben azonban a munkavállaló jogorvoslatért folyamodik, a fizetési felszólítás is halasztódik, egészen addig, amíg jogerős bírósági döntés nem születik a kérdésben.

Hátránya, hogy ez sem korlátlan: a minimálbér háromszorosát nem haladhatja meg az igényünk, ami jelenleg bruttó 600.000 forintot jelent.

Hogyan lehet elkerülni az ilyen helyzeteket?

A legtisztább eset értelemszerűen az, ha a munkavállaló is elismeri, hogy az ő hibájából született a kár, és hozzájárul az adott összeg levonásához a saját munkabéréből – ez azonban nem mindig megy ennyire egyszerűen.

A legszerencsésebb mindenesetre az, ha már a munkaviszony kezdetén, vagy a céges autó átadásakor lefektetjük az alapszabályokat.

Fontos, hogy a munkavállaló is sajátjának érezze a cégautót abból a szempontból, hogy odafigyel a parkolási és autópályadíjak befizetésére, kerüli a túlzott üzemanyag fogyasztást, illetve vigyáz az autó épségére.

A későbbi kérdések elkerülése végett érdemes egy általános hozzájárulást kérni tőle az ezekkel kapcsolatos levonásokkal kapcsolatban, ám, amennyiben ez nem megoldható, van lehetőség arra is, hogy mindig az adott eset kapcsán írassunk vele alá egy ilyen dokumentumot.

Szeretné minél egyszerűbben kezelni céges autója ügyeit?

Szeretné minél egyszerűbben kezelni céges autója ügyeit?

Bár a munkáltatók és a munkavállalók közötti jogi ügyek intézésében nem tudunk segítséget nyújtani, a cégautókkal kapcsolatban komoly terheket tudunk levenni ügyfeleink válláról.

Tartós bérlet (operatív lízing) szolgáltatásunk keretein belül nemcsak egy autó beszerzésében nyújtunk segítséget, hanem teszünk róla, hogy Önnek csupán az autó vezetésével kelljen foglalkoznia, míg a vele kapcsolatos ügyintézés (pl. biztosítások, szervizek, assistance) nálunk marad.

Amennyiben kérdései lennének ezzel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.